Allt du behöver veta om ögonlocksplastik

02 februari 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

Ögonlocksplastik, även känt som blefaroplastik, är ett kosmetiskt kirurgiskt förfarande som syftar till att förbättra utseendet på övre och undre ögonlocken. I dagens samhälle där yttre skönhet ofta uppmärksammas kan detta ingrepp erbjuda en förnyelse av ansiktets uttryck och bidra till en föryngrad känsla. Men innan du överväger kirurgi, låt oss gå igenom vad ögonlocksplastik innebär, vad man kan förvänta sig av resultatet, och varför det är viktigt att välja rätt klinik för din operation.

Vad är ögonlocksplastik?

Ögonlocksplastik är ett förfarande som kan åtgärda problem såsom hängande ögonlock, påsar under ögonen, och överskott av hud som kan bidra till ett trött och åldrat intryck. Ingripandet kan utföras på både de övre och de undre ögonlocken och går ut på att ta bort överskott av hud, muskler och ibland även fettvävnad.

Övre ögonlocksplastik

Denna operation fokuserar på det övre ögonlocket där man genom ett litet snitt tar bort överskottshud och eventuellt muskler eller fett. Snittet läggs i ögonlocksvecket så att ärrbildningen blir nästintill osynlig. Operationen kan bidra till en ökad synfält och en mer vaken och pigg uppsyn.

Undre ögonlocksplastik

Undre ögonlocksplastik syftar till att korrigera påsar och rynkor under ögonen. Snitt görs nära ögonfransarna eller på insidan av ögonlocket, så kallad transkonjunktival blefaroplastik, för att minimera synlig ärrbildning. Även här kan överflödig hud, muskel och fett tas bort eller omfördelas för att skapa ett jämnare och yngre utseende.

Ögonlocksplastik

Fördelar och potentiella risker

Fördelar

En välutförd ögonlocksplastik kan ge flera positiva resultat. Förutom en förbättrad estetisk upplevelse, där man ser yngre och piggare ut, kan ingreppet även ta bort det irritationsmoment som kan uppstå när löst hängande hud skymmer synfältet. För många patienter ger operationen även en psykologisk boost och förbättrat självförtroende.

Potentiella risker

Som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker även med ögonlocksplastik. Dessa kan inkludera infektioner, blödningar, asymmetri, problem med att stänga ögonen ordentligt och i sällsynta fall synpåverkan. Att välja en kvalificerad och erfaren kirurg minskar dessa risker betydligt.

Förberedelser och återhämtning

När du funderar på att genomgå en ögonlocksplastik är det viktigt att förbereda sig väl. Det kan innebära att sluta röka, undvika vissa läkemedel och följa de förberedande instruktionerna från din kirurg noga. Omedelbart efter operationen kan patienten uppleva svullnad och blåmärken, men detta avtar vanligtvis inom några veckor. Många kan återgå till jobb och andra dagliga aktiviteter efter ungefär en vecka, även om fullständig läkning kan ta flera månader. Innan kirurgi bör du också ha en tydlig dialog med din kirurg om dina förväntningar och eventuella bekymmer. En seriös samtalspartner kommer ge dig detaljerad information om proceduren, dess risker och vad du kan förvänta dig av dina resultat.

Fler nyheter