En optiker ser problemen

04 november 2019 admin

Om man känner att synen börjar förändras eller om man vet sedan innan att man har ett bekräftat synfel är det nödvändigt att besöka en optiker. En optiker är utbildad på högskola och har fått en speciell legitimation från Socialstyrelsen som ett bevis på sina kunskaper. 

De speciella kunskaper som en optiker har innefattar människans syn, ögon, synsystem och perception. Under en undersökning kontrollerar optikern ögon- och synfunktion för att sedan eventuellt ordinera kontaktlinser eller glasögon. Sedan 2006 är optiker en skyddad yrkestitel vilket gör att inte vem som helst kan utge sig för att vara optiker.

 

Synen förändras med åldern

Några av de problem som kan kräva glasögon eller linser är orsakade av brytningsfel eller exempelvis sjukdom, olycka, eller skada. De vanligaste synfelen är närsynthet eller översynthet och de är enkla att korrigera. Det är även vanligt att synen försämras med åldern, ofta kring 40-års åldern, eftersom linsen då börjar stelna. Dessa problem kan uppkomma trots att man sedan tidigare haft bra syn. 

Numera finns det en utvecklad teknik för att bota problemen permanent och den sker via ett typ av ingrepp med laser hos vissa optiker. Det gör att man kan slippa glasögon och linser som för många är en omständlig rutin i vardagen.

 

 

Kan orsaka huvudvärk

Om det börjar bli dags för en synundersökning finns det exempelvis en Optiker i Södertälje som kan hjälpa till med detta. Även om man inte märker att synen har förändrats kan det vara värt att göra ett besök om man upplever att man har problem med exempelvis huvudvärk. Synen kan förändras långsamt under en lång tid och det är inte alltid uppenbart. Anledningen till huvudvärken är att man anstränger ögonen mer för att se bättre och försöker upprätthålla fokus på en text som är svår att se. Ofta sker detta på grund av översynthet.

Fler nyheter