Kläder för en hållbar utveckling

04 februari 2020 lily_hansen

Tillhör du den sorten som alltför ofta sitter och klickar hem nya kläder? Om du hade vetat att kläderna du köper innehåller material som kräver stora resurser för att tillverka och att de ofta passerat flera länder för färdigställas, hade du då köpt så mycket kläder? Det är ett vansinnigt resursslöseri vi ägnar oss åt alltför ofta. Men det finns en lösning. Köp och sälj istället dina kläder i en second hand butik och bidra till ett hållbart samhälle. Second hand butiker har idag ett större utbud än vad man kan tänka sig – här finns allt från senaste modet till snygga vintage kläder.

 

En ökad trend

Bara för några år sedan hade second hand butiker ofta ganska skralt utbud. Hade man lite flyt kunde man hitta snygga vintage kläder som ett par högt skurna jeans eller en klassisk gammal skinnjacka. Men sällan kom man ut med flera plagg för att fylla sin garderob hemma. Idag, däremot, ser second hand-marknaden annorlunda ut. Med dagens rådande miljösituation tvingas folk bli mer miljömedvetna och på så vis också mer medvetna vid inhandling av kläder. Detta leder i sin tur till att allt fler väljer att sälja eller skänka sina kläder till second hand butiker, men också handla i dem.

 

 

Återinförandet av respekt för kläderna

Det största problemet vi konsumenter tidigare haft är att vi inte haft tillräcklig respekt för själva processen bakom tillverkningen av kläder. Detta, tillsammans med e-handeln och sänkta priser, har lett till att inhandling av kläder för många förvandlats till en hobby, snarare än en nödvändighet. Att välja second hand vid inlämning och köp av kläder bidrar inte bara till ett hållbart samhälle, det är också ett sätt att återinföra respekt för plagget. För det är inte särskilt respektfullt mot miljön att köpa ett plagg, använda det någon enstaka gång och sedan slänga det.

Fler nyheter

23 september 2023

[INTRO]